Ankieta

Co sądzisz o naszej nowej stronie?


wyniki

Celem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest dotarcie z pomocą żywnościową do grup osób najbardziej potrzebujących w całej Polsce. Od sierpnia 2016 roku rozpoczęła się realizacja Podprogramu 2016, w ramach którego osoby najbardziej potrzebujące w całej Polsce będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, jak również możliwości uczestniczenia w różnych działaniach wspierających, edukacyjnych i włączających. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Do końca maja 2017 roku w Stowarzyszeniu Szałstry, osoby które otrzymają skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej, będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, która cyklicznie będzie dystrybuowana w formie paczek żywnościowych.

Do końca maja 2017 roku, każda z osób otrzymujących paczki żywnościowe, otrzyma w nich produkty następującego typu: makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki, mleko UHT, ser żółty , groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy z warzywami, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa, cukier biały, olej rzepakowy.

Prócz wsparcia żywnościowego, Stowarzyszenie Szałstry realizować będzie cykliczne działania w zakresie wsparcia psychologicznego i terapeutycznego, porad kulinarnych, świątecznych zbiórek żywności. Osoby korzystające ze wsparcia Programu w naszym województwie będą mogły również wziąć udział w ciekawych warsztatach edukacyjnych dotyczących wzmacniania samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Wsparcie działaniami towarzyszącymi, pozwoli na zwiększenie wymiaru pomocy żywnościowej, która realizowana jest w ramach Programu.

Pomoc żywnościowa, w postaci paczki żywnościowej może być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone  w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej (951zł dla osoby samotnie gospodarującej i 771 zł dla osoby w rodzinie), na podstawie skierowania wystawionego przez właściwy terytorialnie Ośrodek Pomocy Społecznej, lub w przypadku osoby bezdomnej – oświadczenia podpisanego w organizacji.

Podprogram 2016 jest kontynuacją Podprogramu 2015, w ramach którego Stowarzyszenie Szałstry objęła wsparciem żywnościowym 500 osób. Obok dystrybucji paczek, prowadzone były również działania w zakresie wsparcia psychologicznego i terapeutycznego, porad kulinarnych i świątecznych zbiórek żywności.

 

PO PŻ 2016 - Harmonogram Działań Towarzyszących

HARMONOGRAM WARSZTATÓW W RAMACH DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNIOŚCIOWA 2014-20120
PODPROGRAM POPŻ 2016

 

L.P.

DATA

TYTUŁ WARSZTATU

GODZINA

NAZWA ORGANIZACJI (OPL)

MIEJSCE WARSZTATÓW

OSOBA PROWDZĄCA

1.

 29.11.2016

 Warsztaty kulinarne

 9:00

12:00

 Stowarzyszenie

Szałstry

 Świetlica Socjoterapeutyczna
w Szałstrach

 Maciej Maciejewski

2.

16.02.2017

Warsztaty Edukacji Ekonomicznej

9:00

10:00

Stowarzyszenie Szałstry

Urząd Gminy w Jonkowie

 

3.

19.04.2017

Warsztaty Kulinarne

11:00

Stowarzyszenie Szałstry

Swietlica socjoterapeutyczna w Szałstrach

Maciej Maciejewski

4.

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

PO PŻ 2015 - Harmonogram Działań Towarzyszących

HARMONOGRAM WARSZTATÓW W RAMACH DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNIOŚCIOWA 2014-20120
PODPROGRAM POPŻ 2015

L.P.

DATA

TYTUŁ WARSZTATU

GODZINA

NAZWA ORGANIZACJI

1

10.02.2016

 Rozumienie zasad prawidłowego odżywiania i komponowania jadłospisu

 8:30

Stowarzyszenie Dzieciom Wiejskim

2

 10.02.2016

 Wpływ żywienia na organizm z uwzględnieniem sezonowości

 9:30

 Stowarzyszenie Dzieciom Wiejskim

3

 13.04.2016

 Rozumienie zasad prawidłowego odżywiania i komponowania jadłospisu

 8:30

 Stowarzyszenie Dzieciom Wiejskim

4

 13.04.2016

 Wpływ żywienia na organizm z uwzględnieniem sezonowości

 9:15

 Stowarzyszenie Dzieciom Wiejskim

5

  13.04.2016

 Rozumienie zasad prawidłowego odżywiania i komponowania jadłospisu

 10:00

 Stowarzyszenie Dzieciom Wiejskim

6

  13.04.2016

 Wpływ żywienia na organizm z uwzględnieniem sezonowości

 10:45

 Stowarzyszenie Dzieciom Wiejskim

 

Licznik odwiedzin: 72032